Second stage in a capitalization of Magcomp is completed. Tequity participates with a major investment and increases its shareholding.

Full news from Rapidus:
LTH-avknoppningen MagComp i Eslöv fortsätter att locka högprofilerade investerare. Inför en bredare satsning i Europa får bolaget ett tillskott på 25 miljoner kronor, varav statliga Industrifonden står för 10 miljoner.

Industrifonden sällar sig därmed till tidigare ägare som Sydsvensk Entreprenörfond, Volvo Group Venture Capital och Nicolas Hassbjer, grundare av hård- och mjukvarutillverkaren HMS i Halmstad samt styrelseordförande i Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

– Vi vill gärna ha med starka medfinansiärer när vi satsar, men vi gör vår egen bedömning. MagComp är ett bolag med teknologi vi tror på och en stor marknad, säger Lennart Gustafsson från Industrifonden.

MagComp är sprunget ur ett Vinnovafinansierat LTH-projekt från mitten av 2010-talet. Teknik går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel under stark rotation så att metallpulvret packas samman. De resulterande högeffektiva magnetelementen används främst inom två segment: induktionsugnar för industrin och induktorer för elektriska filter som rensar bort spänningstoppar och andra störningar vid elproduktion från exempelvis vind- och solkraftverk. Bland kunderna syns Atlas Copco, Sandvik och Dynapac.

I början av 2012 värvades Sten Camitz från industrikoncernen Swep i Landskrona som ny vd med det uttalade uppdraget att hitta nya kunder utanför Norden.

– Vi har fått en fantastisk respons för våra produkter men behöver mer kapital för internationell expansion. Sedan ett år tillbaka har vi börjat bearbeta den tyska marknaden och det är där vi tänker satsa och på sikt expandera med eget dotterbolag, säger Sten Camitz till Rapdius.

MagComp sysselsätter i dag 15 personer. Omsättningen i år landar på 8-9 miljoner kronor uppger Sten Camitz. För 2014 siktar han på runt 17 miljoner i omsättning.